marți, 27 martie 2012

Adolescenta

Ce stim noi, adultii , despre adolescenta? Desi am fost cu totii adolescenti se pare ca am uitat complet cum era atunci si cat de greu ne-a fost.
Pai atunci vestea buna este ca atat tu cat şi copilul tau veti supravietui acestei etape de dezvoltare , nu ?
Da , vei supravietui , insa ranile provocate de conflictele frecvente, perioadele de confuzie, îndoiala, îngrijorare, stress accentuat, fac ca multe dintre familiile cu copii adolescenti sa fie profund afectate în urma acestor provocari.
Adolescenţa este vârsta schimbărilor rapide şi dramatice. Aceste schimbări se vad în felul în care adolescenţii se comportă, îşi exprimă sentimentele şi emoţiile sau interacţionează cu membrii familiei.
Este important să îţi adaptezi stilul parental la nevoile în schimbare ale copilului tău. În măsura în care vei şti mai multe despre schimbările prin care trec adolescenţii, vei putea să-l înţelegi pe copilul tău şi să nu deteriorezi relatia cu el.
Ce stii despre  :
 Provocările cu care se confruntă orice adolescent?
 Ce ar trebui să ştii despre schimbările fizice prin care trece copilul tău?
 Cum gândesc şi simt adolescenţii?
 Influenţa grupului de prieteni asupra copilului tău?
 De ce sunt inevitabile micile “confruntări” în familie?
 De ce are nevoie de tine – părintele lui/ei – acum mai mult ca niciodată?
Cercetatorii de la Universitatea Columbia , Statele Unite, au constatat o crestere cu 24% a incidentei depresiei la adolescentii ai caror parinti le permiteau sa stea treji pana la miezul noptii sau chiar mai tarziu , comparativ cu cei care adormeau in jurul orei 22:00. Cei din prima categorie prezentau un risc mai mare de 20% de ideatie suicidara.
Cati parinti sunt ingrijorati de orele tarzii la care adorm copiii lor si mai si fac ceva in afara de faptul ca ii cearta? De foarte multe ori singura explicatie pe care un parinte o da copilului cand il trimite la culcare este : „Trebuie sa dormi ca maine te trezesti devreme”.
Raspunsul : „Ei , si ? Oricum ma trezesc!”
A creste un adolescent nu este usor.
Uneori e util sa vorbesti cu alti părinţi insa daca sprijinul oferit de familie şi prieteni nu este suficient alatura-te unui grup pentru părinţi si beneficiaza de ajutorul unui profesionist.
A fi doar îngrijorat si furios fara a face nimic nu rezolva situatia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu