joi, 18 noiembrie 2010

Jocuri pentru copii si adulti

                          Jocuri pentru copii si adulti – scenarii si schite
                                                 ( Notiuni de AT )

Neacceptarea de sine “vazuta” în ceilalţi – exemple de proiectii « sablon »
Se  manifesta prin neacceptarea celorlalti indiferent ce ar face (individul emite mereu mesajul neconditionat - "nu te plac orice ai face"). Apare la adultii care in copilarie au fost acceptati conditionat sau deloc. Este o atitudine paranoida in aparenta (eu sunt ok - ceilalti nu sunt OK) care mascheaza adevarata pozitie de viata, a marelui invins (de la eu nu sunt ok - ceilalti sunt ok la eu nu sunt ok - ceilalti nu sunt ok).
De exemplu: persoane bosumflate (proiectie emisă non-verbal), suparate pe viata, vesnic nemultumite de ceilalti dar multumite de sine, care emit astfel mesaje nonverbale catre ceilalti: "sunt nemultumit de tine, deci fi tu nemultumit de tine, ca sa fiu eu multumit de mine". Avantajul de moment al acestei proiectii e evident. "Avantajul" pe termen lung este singuratatea si deprimarea celor din jur in cazul in care acestia sunt nevoiti sa ramana in proximitatea "bosumflatului".
Un alt exemplu de proiectie a nemulţumirii de sine în ceilalţi: o fată urâtă la înfăţişare dar sexy la corp poate spune unui băiat: "A, bărbaţii nu iubesc, ei vor doar sex!" In ce constă proiecţia? De fapt inconştientul fetei gândeşte aşa: "Eu sunt prea urâtă ca să se îndrăgostească vreun bărbat de mine, dar in mod sigur cineva va dori  să facă sex cu mine, pentru că sunt sexy. Totuşi, eu nu sunt mulţumită cu atât. Dar pentru că nu vreau să recunosc adevărata cauză pentru care bărbaţii nu prea mă iubesc din cauză că sunt urâtă, mai bine cred eu că de fapt toţi bărbaţii sunt incapabili de iubire. Şi pentru a-mi confirma acest scenariu, mă voi arăta rece şi distantă cu toti, iar dacă voi ajunge să fiu cu vreunul, când voi face sex cu el, îi voi arăta (non verbal )că fac asta din obligaţie şi fără nici o plăcere, ca să-l pedepsesc astfel pentru faptul că e bărbat şi nu mă iubeşte, ci vrea doar să mă penetreze pentru plăcerea lui. Ba , voi face şi mai mult, mă voi abţine să am eu însămi plăcere sexuală. După care mă voi duce la ginecolog apoi la psiholog să văd de ce sunt frigidă".
Ce nu ştie fata din exemplu de mai sus e că trebuinţa sexuala e una, îndragostirea e altceva si iubirea e cu totul altceva. Si  daca ea ar iubi neconditionat partenerul in realitatea lui, exista mari sanse ca si el sa o iubeasca- chiar daca e urata. Asa, ea isi va programa mereu abandonul, pentru ca puţini vor sta langa o femeie sexy la infinit -daca ea nu ofera deloc afectiune. Plus faptul  ca atributul de sexy dispare odata cu varsta. Si atunci ce ramane? Asadar, cand o asemenea fata e părăsită, ea poate să spună: "Te-am prins ticălosule, ştiam eu că şi tu eşti infidel şi nu iubeşti, ca toţi ceilalţi bărbaţi!".
Manifestarile homofobe ,discriminatorii,sunt tot o proiectie a nemultumirii de sine in ceilalti care, din cauza ca sunt diferiti ca rasa, nu mai sunt acceptati. Proiectia nemultumirii de sine in ceilalti este o incercare disperata de a comuta de pe pozitia de viata "eu nu sunt ok - ceilalti sunt ok" la pozitia paranoida "eu sunt ok - ceilalti nu sunt ok pentru că...sunt mai prosti, mai urati, mai bolnavi, mai colorati la piele, au alt sex, alta religie alte pareri decat mine, etc."
A raspunde unei proiectii este tot o proiectie si inseamna a intra in jocul celui care face proiectia. O proiectie nu poate fi conbatuta sau contraargumentata direct. Cel care face proiectii poate fi invins doar prin psihologie inversa, prin a repeta si a accentua ceea ce spune, sau, prin a-l ignora din starea eului de Adult. Proiectia tinteste spre Copilul din noi, dar daca avem un Adult puternic, autonom (independent emotional, material, social fata de agresorul care emite proiectia), putem respinge proiectia prin reflecţie. Recomandabil este distantarea de cei care proiecteaza, pentru ca in timp exista riscul de contaminare.
Uneori un sentiment (fie el fals sau autentic) vine şi nu-l putem opri să vină la noi. Ideea e că după ce a venit, prin reflecţie (prin gândire) acel sentiment poate fi controlat, sau chiar îndepărtat dacă e fals. Cu ajutorul raţiunii controlezi sentimentul. Şi prin sentimentul adecvat unei situaţii, şti cum să trăieşti o situaţie. Sentimentele autentice nu trebuiesc reprimate total, e bine să fie exprimate controlat, cum e doliul, sufetinţa pentru o anumită pierdere. E normal să suferi o perioadă, nu e normal să ajungi incapacitat temporar sau definitiv datorită acelei suferinţe. Modul de a trăi sentimentele este unul învăţat din familie, după model parental, însă el poate fi corectat prin gândire. Cum trăieşte emoţiile şi ce sentimente are un om care nu gândeşte? Haos, suferinţă cumplită, şi atenţie, sentimentele parazite se plătesc mai devreme sau mai târziu, cu boală psihică sau prin somatizări.
Cum se pot bloca sentimentele parazite prin reflecţie?
 Discutand pe cazuri concrete, fata in fata cu terapeutul. In general avandu-se in vedere neasumarea de false datorii, nepreluarea vinei si responsabilitatii altuia,  in general ;identificarea a tot ceea ce conduce la ego pentru a fi eliminat.. Insa, sunt oameni care in mod constient nu pot procesa singuri ceea ce fac ,acestia se vor introiecta cu proiectia si  vor spune, "da, lumea e un loc groaznic, hai sa fac un atac de panica, sau un psoriazis, dar ,de ce nu  - mai sanatos-„hai sa ma duc la psihoterapeut ,sa vad de ce am cosmaruri ?„

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu